Fortsätt handla Till varukorgen

Frågor och svar

Priser och villkor för en tjänst bestäms av den tjänsteleverantör som tillhandahåller tjänsten. När du listar de tillgängliga tjänsteleverantörerna för att välja tjänst presenteras både pris och grundläggande villkor (exempelvis bindningstid) direkt i listan. Om väljer ”Läs mer” för en leverantör visas ytterligare information om tjänsten. Här finns även avtalsvillkoren i form av ett bifogat dokument.

Det finns många leverantörer och tjänster att välja bland i vårt öppna nät. Ta en minut och fundera på vad som passar dig bäst. Till exempel:

1) Vilken hastighet behöver jag? 2) Vad får det kosta? 3) Bindningstid?

Om du flyttar till en lägenhet/bostad som ingår i det öppna nätet kan du flytta med din tjänst om du så önskar. Om du flyttar till en lägenhet som inte ingår i det öppna nätet måste tjänsten sägas upp hos tjänsteleverantören. Detta gör du genom att logga in på ditt användarkonto hos kommunikationsoperatören och där välja att avsluta tjänsten. Se punkten ”Vad händer om jag avslutar min tjänst?” för mer information kring att säga upp en tjänst.

Om det finns en uppsägningstid kopplad till tjänsten blir du betalningsskyldig under hela denna period, även om du väljer att sluta använda tjänsten tidigare än vad denna period anger. Vissa tjänster har även en bindningstid kopplat till sig, vilket innebär att du blir betalningsskyldig fram till dess att denna bindningstid har gått ut. Eventuella bindningstider och uppsägningstider skall stå angivna i avtalsdokumentet för tjänsten. Ta kontakt med din tjänsteleverantör om du är osäker på vad som gäller för just dig.

Problem med abonnemang och anslutning felanmäler du till din tjänsteleverantör. För att underlätta felsökning och påskynda hjälp med ärendet bör du fundera över följande frågor innan du kontaktar leverantören.

1. Ansluter du din nätverkskabel direkt i ditt datauttag eller surfar du via router och/eller trådlöst? Om du surfar via router och/eller trådlöst; uppstår samma problem om du ansluter en nätverkskabel direkt till datauttaget?
2. Har du testat att byta nätverkskabel?
3. Vid vilken tid på dygnet upplevs problemet? Förekommer problemet vid en viss tidpunkt, vissa dagar eller är det konstant?
Kontakta din tjänsteleverantör om problemet kvarstår efter att du du gått igenom ovanstående frågeställningar och följt givna rekommendationer. Kom ihåg att deras felsökning underlättas ju mer information du kan ge dem. Om tjänsteleverantören bedömer att felet ligger hos kommunikationsoperatören tar leverantören ärendet vidare.

För att beställa en bredbandstjänst måste du eventuellt göra några enkla inställningar i din dator. Har du tidigare haft din dator inställd på statisk IP-adress, Gateway, DNS etc. måste du ställa om till dynamiskt tilldelad adress och DNS. Med DHCP slipper du bland annat göra en rad andra inställningar/konfigurationer. Men du får fortfarande ett fast IP-nummer.

Om du har frågor eller stöter på problem som rör någon av dina tjänster så skall du alltid kontakta den tjänsteleverantör som du beställt tjänsten av. Kontaktuppgifter till dessa hittar du på deras hemsidor eller under fliken "kundservice" här på Zmarket.

Ja, men det har vissa begränsningar. Du kan använda en HMDI-splitter för att dela signalen ut från boxen. 
Koppla sen en hdmi-kabel till vardera TV. Begränsningen är längden på kabeln ifall TV-apparaterna står i olika rum i huset.
Det problemet kan lösas med en trådlös överföring av ljud och bild som innebär att en sändare kopplas till hdmi-splittens ena utgång samt en mottagare vid den andra TV:n. Trådlös överföring av ljud och bild har också begränsningar i längd och kvalitet på ljudet och bilden. Den bästa lösningen på detta är att teckna ett tvillingabonnemang då du får en extra box som placeras vid den andra TV:n.

Zmarket är en ny, modern beställningsportal för bredbandstjänster och andra tjänster som förmedlas av ditt lokala stadsnät eller din fastighetsägare.

Ett öppet bredbandsnät är ett nät där ett stort antal leverantörer av olika bredbandstjänster verkar i konkurrens med varandra. Det innebär ett brett utbud av prisvärda internet-, telefoni-, och TV-tjänster att välja bland. Nätet är byggt av fiberkabel vilket innebär att det har högre kapacitet än ett nät byggt av kopparkabel. Det är tack vare den höga kapaciteten som flera leverantörer av olika typer av tjänster kan sända via nätet samtidigt.

Du får digital bild och digitalt ljud vilket ger dig bättre kvalitet. Du får tillgång till en rad interaktiva tjänster såsom video-on-demand och TV-on-demand, alltså att man beställer exempelvis en film eller en enskilld sportsändning vid ett enstaka tillfälle.

Du behöver en digitalbox anpassad till den TV-leverantör du beställer av, så i de flesta fall behöver du en ny box.

Ja, för att kunna ta emot digitala sändningar, oavsett om de kommer via bredbandsnätet eller via marknätet behövs en digital mottagare till varje TV. De TV-apparater som har inbyggd mottagare är inte förberedda för IPTV.

Din TV måste ha ett uttag för en s.k. SCART-kabel för att det skall fungera. Har din TV en HDMI ingång är denna att föredra då den ger högre ljud och bildkvalitet.

Nej, du behöver inte beställa en internettjänst, TV-tjänsten kan levereras utan internettjänst.

De utbud som leverantörerna av digital-TV erbjuder finns på deras hemsidor, läs där för mer detaljerad information om deras tjänster och villkor.

Om du har frågor eller stöter på problem som rör någon av dina tjänster så skall du alltid kontakta den tjänsteleverantör som du beställt tjänsten av. Kontaktuppgifter till dessa hittar du på deras hemsidor eller under fliken "kundservice" här på Zmarket.

De flesta leverantörer av IP-telefoni erbjuder s.k. portering av telefonnummer. Man brukar normalt komplettera beställningen med en fullmakt till tjänsteleverantören så att denne kan säga upp och flytta med ditt gamla telefonnummer. Kontakta din tjänsteleverantör om du vill veta mer.

Ja, i de flesta fall fungerar vanliga analoga telefoner förutsatt att det är tonvalsapparater. Kontakta din tjänsteleverantör för att få veta mer.

Nej, om du har ett hemlarm eller trygghetslarm som använder den gamla analoga telefonledningen för att larma till larmcentralen behöver du uppgradera larmet.

Om du har frågor eller stöter på problem som rör någon av dina tjänster så skall du alltid kontakta den tjänsteleverantör som du beställt tjänsten av. Kontaktuppgifter till dessa hittar du på deras hemsidor eller under fliken "kundservice" här på Zmarket.